میلگرد آجدار
یکی از مهمترین مصالح ساختمانی میلگرد است که اهمیت آن مخصوصا در زمان زلزله مشخص می شود.
بتن ، تحمل تنش های کششی کمی را دارد و استفاده از میلگرد و سازه های سنگی این ایراد را جبران میکند. دلیل استفاده از میلگرد به جای سایر ماده ها با استحکام کششی بالا، ضریب انبساط دمایی نزدیک به هم بتن و میلگرد است.
میلگرد آجدار، خاصیت چسبندگی زیادی بین بتن و فولاد ایجاد می کند و آجهای روی بدنه میلگرد باعث ایجاد اصطکاک می شود.
به دلیل اینکه زنگ زدن میلگرد باعث تخریب بتن می شود، در مناطقی که نزدیک آبهای شور هستند از میلگرد های فولادی ضدزنگ یا میلگرد با روکش اپوکسی استفاده می شود که هزینه بیشتری دارد ولی طول عمر سازه را افزایش می دهد.
میلگرد آجدار این محصول با هدف مسلح کردن بتن به کار گرفته می شود. بتن به تنهایی از سیمان و شن تولید میگردد. ساختار سرامیکی آن باعث میشود که این ماده در برابر کشش یا خمش بسیار شکننده باشد. میلگرد آجدار با قرار گرفتن در دل بتن باعث بهبود این ضعف میگردد به همین دلیل است که استفاده این کالا در پروژه های عمرانی بسیار معمول است.
هندسه آجدار این مقطع باعث درگیری بین میلگرد آجدار فولادی و بتن میشود و چسبندگی این دو بهبود پیدا میکند. میلگرد آجدار در سه استاندارد اصلی A2 A3 و A4 تولید میشود. ترکیب شیمیایی میلگرد آجدار در این استاندارد کمی تفاوت دارند. به طور کلی از استاندارد A2 تا A4 مقدار کربن و عناصر آلیاژی افزوده میشود و همین موضوع باعث افزایش خواص مکانیکی میلگرد آجدار میگردد.
میلگرد آجدار به کمک فرآیند نورد تولید میگردد به همین دلیل قیمت گذاری آن بر پایه قیمت بیلت فولادی صورت میگیرد. طبق استاندارد ساخت باید هندسه آج میلگرد در استانداردهای مختلف، متفاوت باشد تا از لحاظ ظاهری قابل تشخیص باشند. اما تولیدکنندگان ایرانی معمولا این محصولات را با یم خط نورد و یک شکل ظاهری تولید میکنند. بنابراین حین خرید میلگرد آجدار گواهینامه معتبر دریافت کنید.
میلگردهای آجدار بر اساس استاندارد های گذشته A2، A3،A4 نامیده می شوند و بر اساس استانداردهای اکنون به نام میلگرد آجدار 340(مارپیچ، در طول میلگرد قرار دارد)، میلگرد آجدار 400(جناقی که مناسب عملیات ساختمانی بوده) و میلگرد آجدار 500(مرکب که در ابتدا وجود نداشته) شناخته می شود.
میلگرد آجدار A2 : به میلگرد با آج مارپیچ ساده شناخته شده است. با آنالیز میلگرد آجدار A2 متوجه شدیم که تنش گسیختگی ۵۰۰۰ kg/cm^2 ، تنش جاری ۳۰۰۰ kg/cm^2 و تغییر شکل نسبی پلاستیکی ۱۹ درصد به عنوان میلگرد آجدار نیمه خشک و نیمه نرم شناخته شده که عمدتا به صورت آج فنری شکل است.
میلگرد آجدار A3: با آنالیز میلگرد آجدار A3 متوجه شدیم که تنش گسیختگی ۶۰۰۰ kg/cm^2 ، تنش جاری ۴۰۰۰ kg/cm^2 و تغییر شکل نسبی پلاستیکی ۱۴ درصد به عنوان میلگرد آجدار خشک بوده که عمدتا به صورت آج جناقی است.
میلگرد آجدار A4 : به دلیل وجود نداشتن امکانات و تکنولوژی کافی، امکان ساخت میلگرد آجدار A4 وجود نداشت. با پیشرفت کردن تکنولوژی توانستند میلگرد آجدار 520 و 500 را تولید کنند.